149 процедури за премахване на изоставени автомобили по улици в Шумен и селата на общината са образувани и изпълнени през 2023 г. Броят им е два пъти по-малко в сравнение с предходните две години, когато са преместени около 300 излезли от употреба коли.

Това съобщиха от пресцентъра на община Шумен.

Продължава тенденцията след започване на процедура и даване на писмено уведомление собствениците сами да преместват автомобилите си, които са били паркирани на общински терени.

15 са издадените заповеди от кмета на Община Шумен за преместване и транспортиране до  площадка на изоставени автомобили през 2023 г. като само при 4 автомобила се е стигнало до принудително преместване от фирмата, с която общината има сключен договор за тази дейност.

Припомняме, че за изоставени се считат тези МПС-та, които са с прекратена регистрация, нямат технически преглед за повече от 3 месеца от определената дата за следващ такъв, както и видимо стари автомобили, които не могат да бъдат в движение.

Изоставените на общински терени автомобили се премахват според Наредбата за управление на отпадъците на община Шумен. Инспекторите работят и по сигнали на граждани, които могат да се подават по телефон или е-поща.

Процедурата стартира с предписание на собственика да я премести в частен имот , след като се установи изоставената кола. Ако след 14-дневен срок, това не се е случило, се издава заповед. Изчаква се още две седмици собственикът да изпълни заповедта за преместване и ако колата все още е на същото обществено място, то тя се вдига принудително. При това принудително вдигане на колата се уведомява и полицията, за да не бъде обявено МПС-то за откраднато.

ШУМ.БГ