Казват, че човек се учи цял живот и това си е самата истина. Дали го искаме или не, ежедневно научаваме десетки неща, но невинаги го осъзнаваме, тъй като голяма част от житейския опит се трупа несъзнателно. Какво правим обаче, когато искаме напълно съзнателно и целенасочено да научим нещо? Трябва ли задължително да посещаваме някоя образователна институция? За някои неща може би е нужно, само че има стотици такива, които можем да овладеем без дори да стъпваме в университет.

Cambridge Write & Improve

Да знаеш повече от един пък е не само безценно, но и също така доказано полезно за умствените ни способности. Безспорно познанието по английски език отваря много врати, но както всяко друго умение и за това е нужна поддръжка. Езикът е богатство, а какъв по-добър начин да усъвършенствате английския си от инструмент създаден от един от най-авторитетните университети в света. Платформата на Кеймбридж Write & Improve е интерактивен начин да подобрите писмения си английски, като пишете текстове, за които получавате оценка и съвети за подобрение веднага след предаването им. Платформата е подходяща независимо от нивото ви на владеене на езика, тъй като заданията са разделени на начинаещо, средно и напреднало ниво.

The Table Less Travelled

Тънкостите в кулинарията не са никак малко, а овладяването им изисква упорита практика. Какъв по-добър начин да практикувате кулинарните си умения под ръководството на професионалисти? И то от удобството на своя дом? Именно това предлага интерактивната кулинарна платформа The Table Less Travelled. На нея можете да се запишете за десетки видове онлайн курсове, които се провеждат на живо и могат виртуално да ви разходят из готварските тайни на цялото земно кълбо. Както споделят от самата платформа, предимствата на тези курсове са многобройни и свързани не само с кулинарията. Например те са чудесен начин да обогатите общата си култура или пък да научите няколко нови думи на чужд език.

Skoove

Свиренето на музикален инструмент развива координацията и творческото мислене, успокоява, повдига самочувствието и помага за куп други неща. Една от бариерите пред това повече хора да могат да се научат да свирят на музикален инструмент, е че до неотдавна това изискваше инвестиция в такъв, редовно посещаване на уроци и доста практика. Покрай интернет разбира се, тези пречки вече не са от съществено значение. Приложението Skoove например предлага интерактивни уроци по пиано, като платформата е налична за компютри, смартфони и таблети, а мобилното приложение е налично за Apple и Android. За целта можете да ползвате както клавиатурите на устройствата си, така и да използвате класическо или електрическо пиано

PokerStars School

Някога искало ли ви се е да можете да “прочитате” хората по лицата им? Или пък да запазите самообладание в напечена ситуация? А досещате ли се кои хора са добри в тези неща? Разбира се, че става дума за професионалните покер играчи (поне за тези които ги бива в тази игра на карти). Ако и вие искате да сте като тях, то виртуалното училище на PokerStars е ваш приятел по пътя на овладяването на основите на покера. Всъщност платформата предоставя много повече от съвети как да играете карти, тъй като уменията в точно тази игра са разнообразни и приложими в ежедневието. Като например да преценявате риска в дадена ситуация или пък да управлявате умно парите си.

Pluralsight

Завършваме с една интерактивна платформа, която предлага обучение в една от най-търсените сфери в днешно време - дигиталните умения. Хубаво е човек да притежава техническа грамотност, поне колкото да може да се справя с ежедневните си задачи. Но дълбокото познаване на модерните технологии, особено дигиталните, е не само полезно за ежедневието, а може да бъде и стабилна кариера. Платформата Pluralsight предлага онлайн курсове в различни сфери на дигиталните технологии, а различното в нея е практическата насоченост на обучението. Потребителите на Pluralsight могат да изберат интерактивни курсове, които предлагат практически задачи, които се изпълняват още по време на уроците.

Каквото и да искате да научите, най-ефективният начин е чрез практика. Петте платформи, които представихме тук предлагат много повече от теория, тъй като всяка от тях набляга на практическото приложение на придобитите знания. Харесахте ли си вече някоя от тях?

 

* В партньорство с TevMedia