“Автомагистрали – Черно море” АД съкращава 70% от персонала си. Без работа остават 530 от общо 750-те работници и служители на строителната фирма. Причината за трагичното финансово състояние на дружеството е неизплатените от страна на държавата 27,6 млн. лв. за извършения през миналата година ремонт на участъка от магистрала “Тракия” между Чирпан и Стара Загора.

“Нямаме повече възможности. Считано от днес сме предприели процедура по масово съкращаване на персонал, защото поне да отидат на борсата хората, да имат някакви доходи. Въпреки че са положили труд за тези месец, но нямаме възможност да им платим. Нямаме пари, вече сме с две забавени заплати и хората бедстват. С предупреждение сме за спиране на електричеството, до утре е последната отсрочка. Ако не платим, на 18-ти ни прекъсват тока. Не сме платили сметките за декември и януари – 450 хил. лв. Заплатите до момента са 4,5 млн. лв., каза пред журналисти днес секретарят на синдикалната организация на КНСБ в “Автомагистрали - Черно море” Петя Стоянова.

Тя обясни, че многократните опити да се свържат с държавното ръководство са останали без резултат. Днес отново е изпратено писмо до премиера Кирил Петков, до вицепремиерите Асен Василев и Гроздан Караджов.  

Междуведомствена комисия е трябвало да разгледа проблема със забавените плащания от страна на Агенция Пътна инфраструктура, но в “Автомагистрали - Черно море” нямат никаква идея до къде е стигнала работата й. “От наша страна им представихме всички документи още на следващия ден. До ден днешен работата на тази комисия е обвита в мистерия за нас. Проверяват ли се тези документи, проверяват ли се тези строителни обекти, ние не знаем”, каза Стоянова.

“Съкращаваме 530 човека. Къса ми се сърцето. Повечето хора ги познавам лично. Най-голямото ни желание е да ги задържим тези хора, защото сме инвестирали в тях, това са наши дългогодишни служители и работници, такива специалисти не се изграждат от днес за утре. Най-голямото ни желание е да запазим местата им. Ако се променят нещата, бихме ги назначили веднага наново”, добави тя.

“Ние не сме предприятие, което е взело аванс, не е част от ин-хаус процедурите. Ние всичко сме свършили качествено и то може да се види. Това са честно изработени пари. Ликвидира се едно от най-социалните дружества в Шумен. Фирмата ни прави 1/10 от брутния продукт на града. Заплатите ни са 1,5 милиона лева и сега всички тези хора трябва да отидат на борсата...”, каза и производственият директор на фирмата Асен Тодоров. 

Служители на фирмата ще протестират на 22 март в София и Шумен.

ШУМ.БГ