Космическият телескоп "Джеймс Уеб", който беше изстрелян през декември, проведе успешни тестове на 18-те сегмента на огледалата си, които вече са настроени, предаде ДПА.

Специалистите, ангажирани с проекта очакват апаратът да работи както е планирано и дори по-добре, обявиха от НАСА.

"След приключването на критичните стъпки при настройките, екипът на космическия телескоп "Джеймс Уеб" очаква оптичните му възможности да отговорят или да надхвърлят научните цели, за които е създадена обсерваторията", се казва в изявление.

Преди високотехнологичният уред да започне редовна работа, е необходима допълнителна подготовка, която се очаква да отнеме още няколко месеца.

"Джеймс Уеб" вече изпрати първите си снимки на Земята през февруари, като сред тях има изображения на звезда и селфи на апарата. Целта на кадрите, които са замъглени, беше да се докаже, че камерата и 18-те сегмента на телескопа работят. Тъй като частите на огледалата все още не бяха настроени, една от снимките беше мозайка от 18 кадъра на звездата. Сега учените подреждат различните снимки, за да създадат изображение.

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" беше изстрелян на 25 декември с ракета-носител "Ариана" от космодрума Куру във Френска Гвиана.
Телескопът е съвместен проект на НАСА, Европейската космическа агенция и Канадска космическа агенция. Изграждането му струва 10 милиарда щатски долара.

Учените планират да използват "Джеймс Уеб" за изучаване на най-старите звезди и галактики във Вселената, образувани след Големия взрив, както и за търсене на потенциално обитаеми планети.

Дарик