Служители и работници на „Автомагистрали – Черно море“ блокираха днес движението на АМ „Хемус“ в района на пътен възел „Белокопитово“. Протестът е заради неизплатените от страна на държавата 27,6 млн. лв. за извършен миналата година ремонт на магистрала “Тракия”.

Блокирането на пътя бе обявено за 12,00 часа. От фирмата обаче изненадващо решиха да изтеглят действията си с час по-рано.

“Подранихме, за да има затварянето на пътя някакъв ефект, тъй като полицията предварително пренасочва движението”, обясни за ШУМ.БГ секретарят на синдикалната организация на КНСБ във фирмата Петя Стоянова. Тя обясни, че в същия час два екипа от работници на фирмата са във Велики Преслав и село Кочово, където е пренасочен автомобилният трафик. Там хората ще минават по пешеходните пътеки, за да блокират колите.

"Протестът ни ще продължи и през следващите дни. Вероятно в сряда ще затворим Ришки проход", каза Стоянова.

Тя обясни, че в момента нямат никаква връзка нито с правителството, нито с Агенция "Пътна инфраструктура". Показа месинджър чат с министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов от миналия вторник, в който той обещава да внесе разплащането на парите в Министерски съвет. След тази дата и неспазената дума министърът спира да отговаря на съобщенията. "Срамота е - работниците ни нямат заплати и гладуват, а ние си разменяме в министъра съобщения в чата като тийнейджъри", каза Стоянова.

Шуменската фирма има да получава 27 644 902 лева с ДДС, което доведе до стартиране на процедура по масово съкращение на 70% от персонала.

В 12,18 часа протестиращите прекратиха блокадата и освободиха движението. 

ШУМ.БГ