Служители и работници на „Автомагистрали – Черно море“ АД излязоха днес на пътя за пореден протест срещу отказа на държавата да им заплати заработените през миналата година пари.

На територията на Шуменска област в 11,30 часа бе блокирано движението по Ришкия проход при село Риш. В същото време работници на шуменската фирма затвориха Айтоския проход при Вресово и изхода на Русе в посока Варна. За минути след това се образуваха километрични колони от автомобили и камиони.

“Нашата позиция е, че докато не си получим изработеното, няма да отстъпим. Не смятам, че трябва да ставаме политически заложник в условията на война, инфлация и нарастващи цени. Всички хора, които са тук, хранят семейства, плащат сметки и са дошли за това да получат парите, които са изработени. Те не искат нищо, което не им се полага”, каза пред ШУМ.БГ производственият директор на „Автомагистрали – Черно море“ Асен Тодоров.

Той обясни, че протестът на фирмата му е със синдикални искания и се различава от организирания от браншова камара “Пътища” днес в страната. Разликата е, че, шуменската фирма има да получава 27 млн. лв. за извършен вече ремонт на отсечката от АМ Тракия край Пловдив, докато другите фирми от камарата са наемани по т.нар. “ин хаус” процедури.

В момента е спряна процедурата по масово съкращаване на персонал, но притеснението е много голямо.

“Понеже повярвахме на министър Гроздан Караджов, спряхме процедурата, но хората се притесняват и виждат какво е финансовото състояние на компанията. Това, че ние не можем да купим основни суровини, те не могат да си изкарат заплатите, които трябва да изкарват.  Последната заплата, която взеха беше за януари месец”, каза още Тодоров.

От фирмата все още не са решили кога и къде ще се проведе следващия им протест, но са категорични, че няма да се откажат, докато не си получат изработеното.

В 12.15 ч. движението в Ришки проход беше освободено.

ШУМ.БГ