Четвъртата поредна процедура от 2021 г. насам за избор на обществен посредник на Шумен бе открита днес на заседание на временната комисия по избора му.

Членовете на комисията, в която влизат общински съветници, представители на община Шумен и на неправителствени организации, решиха кандидатите за омбудсман на Шумен да подават документи за участие в конкурса до 1 септември.

Избраният за председател на временната комисия адвокат Метин Джамбазов изрази надежда днес, че този път изборът ще доведе до положителни резултати. „Община Шумен заслужава и трябва да има омбудсман“, заяви Джамбазов.

Членовете на комисията се обединиха около мнението, че за да се стигне до избор на обществен посредник, то освен добра кандидатура, трябва да има и политическа воля в Общинския съвет, който последен решава дали да се избере обществения посредник.

На днешното си заседание комисията не промени начина на провеждане на конкурса и критериите за оценяване.

За участие кандидатите трябва да подадат заявление, CV (автобиография), мотивационно писмо, свидетелство за съдимост, диплома за висше образование, медицинско свидетелство и такова за психично здраве.

В първия етап от конкурса ще бъдат разгледани документите на кандидатите за омбудсман и ще се прецени кои от тях ще бъдат допуснати до втория етап – събеседване. По време на интервюто членовете на комисията задават три еднакви въпроси на участниците, както и допълнителни от всеки член на комисията.

Кандидатите за омбудсман се оценяват по шестобалната система, като на Общинския съвет се предлагат тези, които имат оценка не по-ниска от 4,50. Критериите, на които трябва да отговарят кандидатите са компетентност по отношение на законите, правата, задълженията на обществения посредник,  езикови, комуникационни, организационни умения.

ШУМ.БГ