Регионалната инспекция по околна среда и водите /РИСОВ/ в Шумен не позволи на “Мегатекс-88” ЕООД да изгради соларна централа върху терена на старото сметище за битови отпадъци край „Дивдядово“. Бургаската фирма купи имота с площ 169 декара от община Шумен през февруари, като плати за него 1,7 млн. лв.

Отказът бе публикуван на интернет страницата на Екоинспекцията.

От документа става ясно, че фирмата е внесла инвестиционно намерение съгласно наредбата за ОВОС на 4-ти май. В РИОСВ имотът се води депо за битови отпадъци с прекратена експлоатация, за което през 2002-ра година е изготвен проект за техническа и биологична рекутивация.

Комисия е отишла на оглед на терена. Специалистите установили, че рекултивацията е извършена частично. Горният изолиращ слой от глина на места бил отмит от дъждовете. Не била изградена канавка по дигата на депото с бетонови плочи. Документално се установило, че за последно там са извършвани рекултивационни дейности през 2006-та.

На тази база РИОСВ заключава, че към момента проектът за техническа и биологична рекултивация на старото депо не е изпълнен и изграждането на фотоволтаична централа върху него не е допустимо. Оттам посочват, че биха дали разрешение, само ако бъде установено цялостното изпълнение на рекултивацията.

На 16-ти юни представител на “Мегатекс-88” внесъл заявлелние, че оттегля инвестиционното си предложение.

Решението на РИОСВ може да се обжалва пред Административния съд, а също така то не отменя правата на фирмата за иницииране на нова процедура по ОВОС.

Припомняме, че продажбата на терена от 169 декара стана след решение на Общинския съвет. Фирмата внесе парите за покупката плюс данък придобиване на имущество,

Според инвестиционното намерение изграждането на фотоволтаичен парк в имота щеше да струва около 20 млн. лв.

ШУМ.БГ