Състезанието по планинско изкачване „Мемориал Валерий Великов“ край Шумен се завръща тази година и ще радва привържениците на автомобилния спорт. Надпреварата е включена в календара на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС), която от юли месец е с валиден лиценз от Министерството на младежта и спорта.

Спортният календар от БФАС изготвиха преди седмица, като заради липсата на време, той е доста съкратен, а в него липсва емблематичното рали „Стари столици“.

Планинското изкачване Валерий Великов“ ще се проведе на 8 и 9 октомври на обичайното си трасе – от входа на парк „Кьошкове“ към Стария град. Състезанието ще е втори кръг от календара на планинския шампионат. В него са още „Шипка Дамасцена“ (17-18 септември) и  планинско „Гоце Делчев“ (22-23 октомври!.

„Няма как да се организира рали „Стари столици“, необходимо е време, ще го мислим следващата година. Но състезанието по планинско изкачване „Валерий Великов“ ще го има тази година. Вече започнахме подготовката, което включва осигуряване на охрана, съдии, маршали и всичко, което е нужно. Говорено е с община Шумен и датите на надпреварата са потвърдени, като общината ще се ангажира с почистване на растителността около трасето. Дупките, които са се отвори по асфалта, където ще карат състезателите, ще бъдат запълнени, благодарение на спонсор, който ни помага“, каза за ШУМ.БГ Димитър Георгиев от АСК „Стари столици“, който клуб ще организира състезанието.

Георгиев допълни, че очаква автомобилните състезатели за пореден път да направят дълъг стартов списък за планинското „Валерий Великов“. „Ще направим отлична организация, а когато това се случва и пилотите виждат, че всичко е наред, идват и карат. На тях им се участва и ние ще им предоставим най-добрите условия“, каза още Георгиев.

Автомобилният шуменски ас изрази надежда всички неразбории около автомобилните състезания в България вече да се прекратят, за да може зрители и пилоти да се насладят на спорта.

Сегашната ситуация в автомобилни спорт на България напомня случилото се през 2019-та, когато 50-тото рали „Стари столици“ не се състоя в годината, в която трябваше да отбележи юбилейното си издание, отново заради спор коя федерация е с лиценз и коя не.

През 2019-та година лиценз от ММС получи сдружението Автомобилната федерация на България (АФБ), който обаче не бе подновен през 2022-ра. Лицензирана бе БФАС.

АФБ сега оспорва отнетите му права в съда, но без лиценз от министерството няма право да провежда състезания. Такива права има БФАС.

ШУМ.БГ