Кметът на Шумен Любомир Христов предлага скоростта на бул. „Симеон Велики“ в района на кръговото кръстовище да се контролира със стационарна полицейска камера. Искането му ще бъде поставено на насроченото за идната седмица заседание на общинската Комисия по безопасност на движението.

Това според кмета ще доведе до намаляване на скоростта на движение по булеварда и ще снижи риска от тежки инциденти, като този от миналата сряда, когато загина 22-годишна жена.

Пред журналисти днес Христов добави още, че за него вариантите да се разшири диаметъра на централния остров на кръговото или да се поставят на булеварда изкуствени неравности не са добри.

Според кмета увеличаване на диаметъра на острова ще попречи на достъпа на тежкотоварни камиони до големите магазини в района. Легналите полицаи пък не били съвременно решение и били опасен.

Обсъждани били и възможностите да се направят в района предупредителни линии с релефна боя,  както е на кръговото до Индустриалния парк, или пък да се поставя допълнителна светлинна сигнализация.

„Нека специалистите решат какво да е. Ако сложим боя, това ще спре ли да карат бързо? Казах - дайте да сложим една камера, която да му бърка в джоба на всеки, който минава там с висока скорост. Два пъти по 50 лева /глоба - бел. ред./ и ще се чукне в главата“, заяви Христов.

Обмисля се още трафикът в опасното кръгово кръстовище да се облекчи, като се направи излизането от Практикер да става само откъм ул. „Строител“ на изток.

Същевременно от Европейския център за транспортни политики разпространиха писмо, в което се казва, че кръстовището до Практикер в Шумен не отговаря на нормите за кръгово кръстовище. Според експертите на НПО-то вътрешният диаметър е 6 метра по-малък от нормативно изискуемия.

ШУМ.БГ