Петима са кандидатите, които ще опитат да спечелят поредната процедура по избор на обществен посредник на Шумен, откакто постът бе освободен от Иван Капралов.

Това е четвърти опит Общинският съвет да избере личност, която да заеме поста. За участие документи са подали трима, които са участвали в предходните процедури, както и две нови имена.

Днес Комисията по избор на обществен посредник проведе заседание, на което разгледа дали кандидатите са подали пълния набор от изискуеми документи и съобщи имената им.

За обществен посредник на община Шумен се кандидатират Стоян Стоянов, Катя Шалапатова, Антоанета Карастоянова, Светлин Стрелков, и Цветомир Ковчазов.

Последните двама за първи път се явяват в конкурса. Светлин Стрелков е юрист на 64 г. Цветомир Ковчазов също е с юридическо образование и е на 55 г. И двамата са действащи адвокати.

Адвокатът и председател на Ловно-рибарско дружество “Сокол” Стоян Стоянов отново е сред кандидатите за омбудсман. Той е на 56 години, юрист по образование и адвокат по професия от 1994-та.

За трети път на конкурса се явява 61-годишната Катя Шалапатова. Има две висши образования – българска филология и право. Тя е адвокат към Шуменската адвокатска колегия.

В конкурса участва отново и 60-годишната Антоанета Карастоянова. Тя е завършила предучилищна педагогика в Шуменския университет. 18 години е работила по специалността си в детска градина във Варна, а след това и в Каолиново и Климент.

Комисията днес констатира, че всички кандидати за омбудсман на Шумен са подали пълен комплект от изисканите им документи и ги допусна до втория етап от процедурата – събеседване. То ще се проведе на 7 ноември.

ШУМ.БГ