Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел призова Сърбия и представителите на косовските сърби да "спазват задълженията си в рамките на диалога и да се върнат в косовските институции, за да изпълняват задълженията си". Същевременно Борел призова косовските власти "незабавно да удължат процеса на пререгистрация на превозните средства и да преустановят всякакви наказателни действия срещу притежателите на регистрационни табели KM", както и незабавно да предприемат стъпки за създаване на Съюз на общините със сръбско мнозинство, предаде телевизия Ен1.

Смяната на старите сръбски регистрационни табели на автомобилите в Косово отново предизвика напрежение между Белград и Прищина. Мярката влезе в сила във вторник, като косовските власти заявиха, че прилагането ѝ ще бъде постепенно. Първо ще се отправят предупреждения към етническите сърби, запазили старите си регистрационни номера, после ще бъдат налагани глоби, а след това ще има преходен период, през който старите номера ще бъдат заменени с временни местни номера.

Тези предвиждания обаче не бяха приети от косовските сърби, които обявиха вчера, че изтеглят всички свои представители от държавните и местните институции в Косово.

Жозеп Борел съобщи в публикация в Туитър в събота вечерта, че е разговарял със сръбския президент Александър Вучич и с косовския премиер Албин Курти и че е призовал двете страни да се въздържат от едностранни действия, които биха могли да създадат допълнително напрежение, информира сръбската телевизия Ен1.

Оттеглянето на косовските сърби от косовските институции не е решение на настоящите спорове и има потенциала да доведе до по-нататъшна ескалация на напрежението на място, предупреди Борел.

Той призова Сърбия и представителите на косовските сърби да спазват задълженията си в рамките на диалога и да се върнат в косовските институции, за да изпълняват задълженията си, включително в полицията, съдебната система и местните администрации.

Същевременно ЕС призова косовските власти да спазват без отлагане собствените си задължения. „Това означава незабавно да се удължи процесът на пререгистрация на превозните средства и да се преустановят всякакви наказателни действия срещу притежателите на табели с КМ. Въпросът с регистрационните номера може да бъде решен от страните в рамките на диалога“, посочи Борел.

Той призова също Косово да започне процеса на създаване на Съюз на сръбските общини, като отбеляза, че косовският парламент е ратифицирал Брюкселското споразумение, а Конституционният съд на Косово е постановил, че такъв съюз трябва да бъде създаден.

„Това е правно обвързващо задължение за Косово. Продължаващото неизпълнение на това задължение подкопава принципа на правовата държава и вреди на репутацията и доверието в Косово", се казва в позицията на Борел.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността подчерта, че "всякакви действия, като палене на коли или сплашваща реторика, които могат да доведат до напрежение, са неприемливи и ще предизвикат съответната реакция на международната общност".

В тясна координация с НАТО/КейФОР и косовската полиция, мисията на ЕС в областта на върховенството на закона (ЕУЛЕКС) е в готовност да осигури стабилност на място в Косово. ЕУЛЕКС и КейФОР ще продължат да оказват подкрепа за поддържане на безопасна и сигурна среда в съответствие със своите мандати, е заявил Борел, цитиран от телевизия Ен1.

БТА