Северна Корея се закани да даде твърд и смазващ военен отговор на общите учения между САЩ и Южна Корея, предадоха световните агенции и БТА, като се позоваха на севернокорейската агенция КЦТА.

Новото предупреждение идва след рекордна серия от севернокорейски ракетни изстрелвания в последните дни в отговор на най-големите военновъздушни маневри, организирани досега от Сеул и Вашингтон.

В изявление севернокорейската армия казва, че ще продължи да отговаря на всички военни учения, "насочени от неприятеля срещу Северна Корея, чрез практични, решителни и смазващи военни мерки.

"Неотдавнашните балистични ракетни опити представляват ясен отговор на съвместните учения на Сеул и Вашингтон", се допълва в изявлението.

"Колкото повече продължават провокациите на неприятеля, толкова повече армията на Северна Корея ще ги парира по един безжалостен начин", се казва в текста.

Стотици американски и южнокорейски военни самолети, сред които и два мощни бомбардировача В-1В участваха в съвместните учения от 31 октомври до 5 ноември. За първи път тези американски бомбардировачи бяха пратени на Корейския полуостров от декември 2017 г. насам

Според Сеул тези маневри са предназначени да покажат способността и подготвеността на страната да отговори твърдо на всяка провокация от страна на Северна Корея.

Дир.бг