Украйна обяви, че е получила от САЩ, Испания и Норвегия нови системи за противовъздушна отбрана, предназначени да противодействат на масираните бомбардировки на Русия, насочени срещу критична енергийна инфраструктура.


"Вижте кой е тук! Системите за противовъздушна отбрана NASAMS и Aspide пристигнаха в Украйна! Тези оръжия значително ще укрепят украинската армия и ще направят нашето небе по-безопасно", написа в "Туитър" украинският министър на отбраната Олексий Резников.


"Ще продължим да сваляме вражеските оръжия, които ни атакуват. Благодарение на нашите партньори Норвегия, Испания и САЩ", добави той.


Украйна от седмици настоява пред своите западни съюзници за доставки на модерни системи за противовъздушна отбрана, след като Москва засили ударите по електрическата и водната инфраструктура, причинявайки масови прекъсвания на електроснабдяването и водоснабдяването преди зимата.

Германия и Франция първи предоставиха от своите ПВО системи, като Берлин изпрати най-модерната - IRIS-T, която е на въоръжение в Бундесвера, още през октомври.

Пред европейските лидери през октомври украинският президент Володимир Зеленски поиска помощ от ЕС за създаване на въздушен щит над страната, който да позволи обезвреждането на изстрелваните от далечно разстояние от Русия ракети.

Дневник