Американският президент Джо Байдън днес се срещна с австралийския премиер Антъни Албанезе и двамата обсъдиха пакт в сферата на сигурността и въпроси, свързани с Тайван, предаде Ройтерс, като се позова на прессъобщение на Белия дом.

Отбранителният пакт АУКУС, сключен между САЩ, Великобритания и Австралия, се счита за част от усилията на западните съюзници да противостоят на нарастващата сила и влияние на Китай, особено що се отнася до нарастването на военната му мощ, натиска, който оказва върху Тайван, и разполагането на военни сили в Южнокитайско море.

АУКУС е основан най-вече върху плана на Австралия да бъдат предоставени технологии за изграждане подводници с атомни двигатели и конвенционално въоръжение.

Байдън и Албанезе днес се срещнаха в кулоарите на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Камбоджа, като сред обсъжданите теми е била и руската инвазия в Украйна, се посочва в съобщението на Белия дом.

Двамата лидери са изтъкнали и необходимостта от поддържането на мир в Тайванския проток.

След като председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси посети Тайпе през август, Пекин започна почти всеки ден да провежда военни учения. Оттогава китайската военна активност в региона продължава, като над чувствителната средна линия в тесния проток между остров Тайван и континентален Китай почти всеки ден прелитат изтребители.

През последните години отношенията между Пекин и Вашингтон се обтегнаха заради проблеми като митата, Тайван, интелектуалната собственост, киберсигурността, автономията на Хонконг, въпроса за произхода на коронавируса и др.

Отношенията между Австралия и Китай също се влошиха, като Пекин наложи търговски санкции върху вноса на някои австралийски стоки и реагира гневно на призивите на Канбера за международно разследване на произхода на Ковид-19.

Днес Албанезе проведе кратък разговор с китайския си колега Ли Къцян в Камбоджа.

БТА