Британският министър-председател Риши Сунак призова богатите страни да освободят запасите си от зърно, за да се борят с нарастващия проблем с глада по света.

"Подкрепям усилията на генералния секретар на ООН [Антониу Гутериш] за осигуряване на доставките на зърно през Черно море и призовавам всички страни, които могат да произвеждат повече храна или да освободят резерви, да го направят, за да помогнат за увеличаването на доставките", пише британският правителствен ръководител в статия, публикувана в неделя вечерта на уебсайта на The Daily Telegraph, преди срещата на върха на Групата на двадесетте (Г-20) в Индонезия, която започва на 15 ноември.

Коментирайки ситуацията в Украйна, Сунак изтъкна, че Обединеното кралство и неговите съюзници "няма да позволят икономическото им бъдеще да бъде превърнато в заложник", от въглеводородите от "страни като Русия". Той обаче изрази съжаление, че руският президент Владимир Путин няма да присъства на срещата на върха на Г-20, няма да се "срещне с колегите си" и "дори няма да се опита да обясни действията си" в Украйна. Сунак добави, че в резултат на събитията в Украйна "две трети от членовете на Г-20 имат инфлация над 7%" за тази година.

Срещата на върха на Г-20 ще се проведе в Бали на 15-16 ноември. Ръководителят на руската делегация, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, вече пристигна, за да участва в срещата./БГНЕС