Берлин иска да диверсифицира бизнес интересите си в Азия и да стане по-малко зависим от Китай, заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек в интервю, цитирано от „Политико”.

Роберт Хабек, министър на икономиката на Германия

"Ние, разбира се, се интересуваме от търговия с Китай, но не от глупава търговия с Китай", каза министърът.

Той заяви, че нахлуването на Русия в Украйна е подчертало опасността от прекомерна зависимост от една държава.

"Стоките, които идват от критични сектори като телекомуникации, енергетика, чипове и полупроводници, трябва да бъдат защитени", каза Хабек. "Това не означава, че няма възможност да се прави бизнес. Но трябва да се погрижим да имаме [наш] собствен суверенитет в тази област и именно така действаме сега."

Миналата седмица Хабек блокира възможността китайски инвеститори да закупят германски завод за чипове, като заяви, че страната трябва да защити ключови индустрии от потенциални заплахи за сигурността.

Министърът заяви, че може да има някои сектори, в които китайските инвестиции биха били "проблематични", включително в летища, болници или пристанища.

Коментарите му идват, след като миналия месец Берлин даде зелена светлина на китайската държавна компания Cosco да придобие част от терминал в стратегически важното пристанище Хамбург. Инвестицията в пристанището беше смекчена версия на това, което Cosco първоначално предвиждаше, но все пак предизвика недоумение в управляващата коалиция в Берлин. Хабек, който се противопостави на инвестицията, посочи, че сделката е била размита.

"Мисля, че това е само половинчата мярка, половинчата победа в известен смисъл", каза Хабек. "Но ние трябва да имаме единство в кабинета. И това беше единственият начин да се постигне това единство. Така че това е стъпка напред, но не е целият път." /БГНЕС