Повече от 40 000 мигранти са преминали Ламанша към Великобритания досега тази година, което е нов рекорд, съобщи правителството на Обединеното кралство, като се позова на ново споразумение с Франция за борба с контрабандата на хора.

Предварителният общ брой за тази година възлиза на 40 885 души, повечето от които са албанци, иранци и афганистанци - значително повече от миналогодишните 28 561 души, съобщи британското министерството на отбраната.

В събота са открити 972 души, които са преминали опасния маршрут с 22 лодки, съобщиха от министерството.

Цифрите се увеличават от години. По данни на Обединеното кралство през 2018 г. са открити около 299 души, които са предприели пресичането, през 2019 г. - 1843 души, а през 2020 г. - 8466 души.

Броят на мигрантите продължава да нараства въпреки различните инициативи на Обединеното кралство, включително плана за изпращане на мигрантите в Руанда, който беше блокиран от съдилищата.

Миналата седмица британският министър-председател Риши Сунак заяви, че се работи по нов план, договорен с Франция, след първата му среща на четири очи с френския президент Еманюел Макрон.

По време на разговорите в петък френският външен министър Катрин Колона и британският ѝ колега Джеймс Клевърли "подчертаха спешната необходимост от справяне с всички форми на незаконна миграция, включително пресичането на границата с малки лодки и отстраняването на първопричините за тях", се посочва в съвместно изявление.

Увеличаващият се брой на мигрантите доведе до задръствания при подаването на молби за убежище и до увеличаване на разходите за настаняване, оценявани от правителството на Обединеното кралство на 6,8 млн. паунда (7,8 млн. долара) на ден, което натоварва местните служби и подхранва обществения гняв./БГНЕС