Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че няма доказателства, че "Русия подготвя нападателни военни действия срещу НАТО".

След среща на Алианса днес Столтенберг заяви, че няма индикации, че взривът на ракетата в Полша е бил умишлен руски удар.

"Разследването продължава и трябва да изчакаме резултатите, но нямаме индикации, че това е било нападение или умишлена атака", каза Столтенберг. "Нашият предварителен анализ показва, че инцидентът вероятно е причинен от украинска ракета, изстреляна за защита на нейната територия от руски атаки с крилати ракети", заяви генералният секретар на НАТО, като добави, че Украйна няма вина за това и че Русия "носи крайната отговорност, тъй като продължава незаконното си нападение срещу Украйна".

Той също така заяви, че след инцидента от вторник НАТО е "повишила бдителността си и постоянно следи ситуацията".

Ситуацията с падналите в Полша отломки от ракета не дава никакъв повод за ескалация, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и БТА.

Варшава можеше веднага да каже, че става дума за отломки от ракета, изстреляна от противовъздушна система С-300, която няма нищо общо с Русия, каза още Песков. "Не, не знам да е имало такова нещо", отвърна говорителят, запитан от журналист дали руските власти са се свързали със САЩ или НАТО, за да не се стига до ескалация. "Работата е там, че няма и повод за ескалация. Поляците можеха веднага да съобщят, че става дума за отломки от ракета, изстреляна от система С-300. Ако го бяха направили, всички специалисти щяха веднага да разберат, че това не може да е била ракета, която има връзка с руските въоръжение сили", категоричен бе Песков.

Някои страни направиха неоснователни твърдения във връзка с вчерашната експлозия в Полша, заяви говорителят на Кремъл.

Москва приветства "сдържаната" реакция на американския президент Джо Байдън във връзка с експлозията в Полша, предаде Асошиейтед прес. По-рано полският президент Анджей Дуда заяви, че Варшава не разполага с доказателства кой е изстрелял ракетата, причинила смъртта на двама души.

Източник от НАТО заяви пред Ройтерс, че Байдън е казал на партньорите си от Г-7 и НАТО, че експлозията в Източна Полша е причинена от ракета, изстреляна от украинската противовъздушна отбрана.

Песков изрази също така задоволството на Кремъл от напредъка в преговорите за удължаване на срока на т.нар. "зърнена" сделка, който изтича на 19 ноември. Той уточни, че се очаква съвсем скоро руският президент Владимир Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган да обсъдят този въпрос.

Дир.бг