Републиканската партия на САЩ си върна контрола над Камарата на представителите, с което опозицията получи възможност да блокира политиката на президента Джо Байдън до 2024 г., пише френският в. "Фигаро".

Републиканците ще имат поне 218 места в Камарата на представителите на Конгреса, което им дава мнозинство. След като не успя да получи контрола над Сената, консервативната партия ще разполага със съвсем малко мнозинство в долната камара на Конгреса, далеч по-малко от обещанията на Доналд Тръмп.

Президентът на САЩ Джо Байдън побърза да поздрави лидера на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти за победата на партията му на междинните избори. Той обеща, че ще е готов да работи с всеки, "който е готов да работи с мен, за да свършим нещо". Байдън добави, че "изборите миналата седмица показаха силата и устойчивостта на американската демокрация".

"Масово бяха отхвърлени онези, които оспорват резултатите от изборите, политическото насилие и сплашването", подчерта Байдън. "На тези избори гласоподавателите ясно изразиха своите притеснения: необходимостта да се намалят разходите и да се запази нашата демокрация", добави той.

Дори малко мнозинство на републиканците в Камарата на представителите обаче може да усложни управлението. С републиканска Камара на представителите и демократичен Сенат нито една от двете партии вече няма да може да приема големи проекти, а Байдън ще бъде принуден да преговаря, за да избегне спиране на работата на федералната администрация. Но протегнатата ръка на президента вероятно ще се сблъска със стената на консерваторите. Дори и с малко мнозинство в Камарата на представителите републиканците ще имат значителни правомощия за надзор, които обещаха да използват за множество разследвания на действията на Джо Байдън във връзка с пандемията и изтеглянето от Афганистан. Те биха могли да преследват и сина му Хънтър, обвинен, че е използвал името Байдън, за да прави бизнес в Украйна и Китай, припомня в. "Фигаро".

Републиканците се готвят да използват всички потенциални грешки на демократите, за да се подготвят за изборите за президент след две години. С обявяването на кандидатурата си във вторник Тръмп сложи началото на безмилостна борба за кандидат-президентската номинация на Републиканската партия на изборите през 2024 година.

Тръмп се завръща, но републиканците се колебаят да го посрещнат с отворени обятия, гласи заглавие на лисабонския в. "Публику". Без ентусиазма от предишни години и предвид конкуренцията от страна на губернатора на Флорида, експрезидентът няма гаранции, че ще спечели номинацията на своята партия.

Обявяването на кандидатурата на Тръмп може и да не е лоша новина за демократите, пише португалският в. "Диариу ди нотисиаш". Пътят на експрезидента обратно към Белия дом няма да е лесен сега, когато срещу него са заведени няколко съдебни дела, а в Републиканската партия има политици, които вярват, че е необходимо да се обърне страницата. Новината, че Тръмп ще участва в надпреварата за президентския пост може да е лоша новина за демокрацията, тъй като Тръмп най-малкото вдъхнови (ако не и подбуди) атаката срещу Капитолия през 2020 г. Но това може да е добра новина за демократите, предвид факта че подкрепяните от него кандидати не постигнаха очакваните резултати на междинните избори.

Любопитното е, че някои от най-радикалните кандидати получиха подкрепата на демократите в предварителните избори на републиканците - рискован ход, който предполага, че в деня на изборите демократите ще имат по-голяма полза от опонент с по-крайни позиции, отколкото от умерен републиканец, отбелязва португалското издание.

По-доброто от очакваното представяне на демократите им позволи да запазят контрола над Сената. Те за малко не успяха да постигнат исторически успех и в Камарата на представителите, но създадоха разделен Конгрес, в резултат на което републиканците в двете камари спорят кой е виновен и кой трябва да ръководи партията, пише в. "Вашингтон пост". Но предстоящата смяна на властта със сигурност ще усложни втората половина от мандата на Байдън, тъй като републиканците ще получат възможност да започват разследвания и да блокират законодателство.

Партията, от която е излъчен действащият президент, по принцип почти винаги губи места в първите междинни избори, припомня американското издание.

Републиканските лидери планираха да се съсредоточат върху плановете за блокиране на законопроекти и разследвания на действията на Байдън. Възможно е обаче сега най-консервативните конгресмени в Камарата на представителите да настояват за незабавен импийчмънт на президента. А това именно републиканските лидери се надяваха да избегнат, защото би било загуба на усилия и време. Но те можеха да избегнат тази вероятност обаче, ако бяха спечелили по-голямо управляващо мнозинство в Камарата на представителите, каквото обаче не получиха.

БТА