Японското правителство започна днес разследване срещу Църквата на обединението (основана от преподобния Мун), което е първата стъпка към евентуалното отнемане на регистрацията ѝ, предаде Ройтерс.

Решението на властите е продиктувано от общественото недоволство от връзките на религиозната група с партията на премиера Фумио Кишида.

Правителството иска до девети декември църквата да отговори на въпроси, свързани с финансирането и организацията ѝ, заяви министърката на образованието, културата, спорта, науката и технологиите Кеико Нагаока. След като приключи правителственото разследване, съдът ще трябва реши дали да ѝ отнеме регистрацията. Това ще се отрази на финансовото ѝ състояние, тъй като в Япония всяка религиозна организация, официално призната от властите, се ползва с данъчни облекчения.

Широкоразпространените връзки между Църквата на обединението и депутати от управляващата Либерално-демократическа партия излязоха наяве след убийството на бившия премиер Шиндзо Абе през юли по време на предизборната кампания за парламент.

Заподозреният за нападението Тецуя Ямагами е имал зъб на религиозната организация, тъй като по думите му тя е нанесла финансови щети на семейството му, а Абе я е подкрепял.

Църквата на обединението е известна с организирането на масови сватби, а критиците ѝ я считат за култ.

Дир.бг