46 души са били ранени при земетресението с магнитуд 5,9 в окръг Дюздже, Северозападна Турция, предаде турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Земетресението бе регистрирано в 04:08 ч. местно време (03:08 българско време). Епицентърът му е бил в района на град Гьоляка.

Последвали са над 70 вторични труса, най-силният от които с магнитуд 4,3.

Нанесени са сериозни материални щети на много населени места.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който пристигна в Дюздже, обяви, че засега няма данни за загинали хора.

Най-много ранени има в Дюздже. Съобщава се за пострадали хора и в Истанбул, Зонгулдак, Сакария, Болу, информира Анадолската агенция.

Земетресението е било усетено на много места в Турция, включително в окръзите Истанбул, Анкара, Болу, Сакария, Коджаели, Кютахия, Биледжик, Бурса, Измир.

Трусът е почувстван и в България – в градовете Бургас, Варна и Балчик, съобщи Националният сеизмологичен център към Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките.

Хората са изпаднали в силна паника при труса, като все още на много места те са на улиците.

В силно засегнатите райони са пристигнали екипи на правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), екипи на 112, както и на Червения полумесец. Раздадени са одеяла на част хората, намиращи са на улиците.

Днешният ден е обявен за неучебен за учениците (както и за някои студенти) в четири окръга - Дюздже, Сакария, Болу, Зонгулдак. Бременните жени и инвалидите днес също имат право на почивен ден, информира ТРТ-Хабер.

БТА