Руският президент Владимир Путин е отворен за разговори за възможно уреждане на конфликта в Украйна, но отказът на САЩ да признаят анексираните украински територии за руски създава пречки за намирането на потенциален компромис, каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Вчера американският президент Джо Байдън каза, че е готов да разговаря с Путин, ако той търси начин за прекратяване на войната, но според него засега руският му колега не е показал подобен стремеж.

"Президентът Путин винаги е бил, е и остава отворен за контакти, за преговори. Разбира се, най-предпочитаният път за постигане на интересите ни е с мирни, дипломатически средства", отбеляза Песков, попитан за коментар за изявлението на Байдън.

"САЩ продължават да не признават новите територии в състава на Руската федерация и, разбира се, това съществено усложнява намирането на някаква взаимна основа, на възможности за взаимен диалог", каза говорителят на Кремъл, цитиран от ТАСС.

Русия не е готова за преговори със САЩ, ако за тяхно условие се поставя "изтеглянето от Украйна", заяви говорителят на Кремъл. Той напомни думите на Байдън, че преговорите са възможни "само след като Путин изтегли руските войски от Украйна".

Песков добави, че именно Путин преди началото на войната в Украйна "се е опитал да инициира преговори въз основа на подготвените от Русия проектодокументи (за гаранциите за сигурността на Русия) и със САЩ, и с НАТО, и с ОССЕ", но тогава "тази инициатива не е срещнала взаимно разбиране".

Говорителят на Кремъл съобщи още, че в петък Путин е разговарял по телефона с германския канцлер Олаф Шолц. Според Кремъл руският президент е заявил, че германската и западната линия на Украйна е "разрушителна" и е призовал Берлин да преосмисли подхода си.

Путин е защитил ракетните удари по цели в Украйна и е заявил, че на Русия трябва да бъде позволено да участва в разследването на повреждането на газопроводите "Северен поток" под Балтийско море.

/ dir.bg