Европейската комисия предложи в петък до 5 години затвор за лица и глоба поне 5% от оборота за фирми, които нарушават или заобикалят санкции, наложени от ЕС срещу трети държави.

Инициативата идва, след като в понеделник страните членки включиха избягването на санкциите в списъка на общите криминални престъпления в ЕС, които се преследват по един и същ начин във всички европейски държави.

В момента 12 от 27-те европейски държави преследват наказателно неприлагането на общите ограничения срещу трети държави и техните граждани, като в останалите неизпълнението на санкциите се третира като административно нарушение. Затова в тях замразени активи, попадащи под режима на европейски санкции, не могат да бъдат конфискувани.

Освен това всяка държава е определила различни наказания за тези престъпления, което позволява на санкционираните да прехвърлят активи, за да се опитат да ги запазят от изземане.

"Олигарсите използват законодателни пропуски, за да крият парите си. С това предложение ние затваряме тези пропуски", заяви говорител на Европейската комисия в петък.


ЕС предложи в сряда конфискуваните активи на руски и беларуски граждани, свързани с войната в Украйна, да се използват за възстановяването й след постигането на мир.

Кои нарушения на санкциите ще са престъпление

Проектът за директива, който сега трябва да се приеме от Европейския парламент и от Съвета на ЕС, преди да доведе до ефективни промени в националното законодателство на отделните държави, въвежда дефиниция за различни видове нарушения и наказания за тях.

В нея се предвижда да се криминализират прехвърлянето на средства и активи, незамразяването на активи на санкционирани лица, позволяването на санкционирани да влизат или преминават през ЕС, сключването на сделки с трети държави, които са забранени или ограничени от санкциите, търговия със стоки или услуги, чийто внос, износ, продажба, покупка, трансфер, транзит или превоз е забранен или ограничен.

Предлага се наказателно преследване на извършването на дейности или услуги, които са забранени или ограничени.

Нарушенията ще обхващат и заобикаляне или опит за заобикаляне на ограничителна мярка на ЕС, включително укриване на средства или прикриване на факта, че дадено лице е крайният собственик на средства.

Какви ще са наказанията

В проекта за директива се казва, че в зависимост от тежестта на престъплението отделното лице може да подлежи на максимално наказание от поне пет години затвор, а компаниите - да бъдат глобявани с не по-малко от 5% от общия си световен оборот през годината, предшестваща решението за глоба.

Предвиждат се още изключване от достъп до публично финансиране, лишаване от право на упражняване на стопанска дейност; отнемане на разрешения за извършване на дейността, чрез която се нарушават санкциите, поставяне под съдебен надзор, съдебна ликвидация и закриване на обекти, използвани за извършване на нарушението.

Директивата не изисква от извършителите да се самоуличават и им позволява да мълчат. Адвокатите няма да бъдат задължени да докладват информация, която е получена във връзка със съдебни, административни или арбитражни производства.

След като бъде приета директивата, всяка държава трябва да промени наказателните си закони, за да ги съобрази с нея, въвеждайки поне минималните предвидени от директивата наказания. Те ще се прилагат за всички европейски санкции, не само за Русия, която в момента е обект на най-много санкционни ограничения, свързани с анексирането на Крим през 2014 г. и войната в Украйна.

ЕС има списък от престъпления, които на цялата територия на ЕС подлежат на наказателно преследване. Сред тях са тероризъм, трафик на хора и сексуална експлоатация на жени и деца, трафик на наркотици, трафик на оръжия, пране на пари, корупция, фалшифициране на средства за плащане, компютърни престъпления и организирана престъпност.

Дневник