В китайската столица Пекин днес се забелязват първи белези на завръщане към нормалния начин на живот след три години на строги противоепидемични мерки, предаде Франс прес.

Трафикът в Пекин се е върнал на 50 на сто от обичайното си ниво, съобщи журналист на АФП. Ден след като беше обявено, че мерките се разхлабват, общественият транспорт все още не се ползва от много жители.

"Много е спокойно. Мисля, че хората още се страхуват да излизат", сподели пред агенцията служител на популярна верига кафенета.

Здравните власти обявиха вчера отпускане на антиковид мерките в цялата страна, което дава надежда за възстановяване на китайската икономика. То дойде след дни на протести срещу политиката на "нулев ковид".

Сред промените в ограниченията са край на редовните Пи Си Ар тестове, възможността за домашна изолация при случаи без симптоматика и по-рядко налагане на локдауни. Също така вече е разрешено пътуването между различни китайски провинции без писиар тест, макар че остава условието за негативен от най-малко 48 часа резултат за посещение на ресторанти и кафенета.

Аптеките в Пекин наблюдават повишено търсене на лекарства срещу настинка и висока температура, за които няма лимит за продажба. Фармацевт от аптечно заведение отбеляза, че са изчерпани дори количествата от витамин С, посочва АФП.

Китай е изправен пред поредна вълна от КОВИД-19 през последните седмици, въпреки че новозаразените са сравнително малък брой спрямо населението - 21 165 са регистрираните случаи днес в държавата с 1,4 милиард жители.

БТА