Металната паметна плоча на шуменските опълченци в двора на храма „Свето Вознесение“ в Шумен  ще бъде премахната. Ще се направи нова, по-добра плоча, с допълнени имена на опълченци, която ще се сложи на оградата на църквата.

Това реши на днешното си заседание областната комисия „Военни паметници“.

С преместването на паметната плоча извън двора на храма се цели тя да бъде по-достъпна, а също така да се даде възможност за по-мащабни чествания и възпоменателни церемонии.

Изготвени са няколко проектни визуализации от художника Валерий Желязков. Изработването и преместването ще се финансира от община Шумен, като вече са заделени 26 хил. лв. от местния бюджет.

Заместник-кметът по култура и образование на общината Найден Косев обясни, че е получено положително становище от Варненския и великопреславски митрополит Йоан. Той добави, че се предвижда също да се облагороди цялото пространство пред входа на храма.

На днешното си заседание комисията реши още да се направи и постави паметна плоча на подпоручик Петър Петров. На 9 септември 1944-та година той е дежурен по ескадрон в 10-ти Конен полк /на мястото на сегашния Военен факултет в Шумен/. Когато влизат в поделението му съветските офицери му нареждат да предаде пистолета си, подпоручик Петров заявява „Български офицер никога не предава оръжието си“ и се прострелва смъртоносно в слепоочието.

Паметната му плоча ще бъде на стената на бившето Военно комендантство на бул. „Славянски“. Според направената количествено-стойностна сметка тя ще струва 903 лв., но община Шумен няма да я финансира, а ще иска сумата от Министерството на отбраната /МО/.

Комисия „Военни паметници“ обсъди и възстановяването на Паметника-портал на 7-ми пехотен Преславски полк. Стана ясно, че няма особен напредък по темата, като все още не може да се постигне консенсус за мястото на поставянето му. Кристина Алексиева от МО заяви, че министерството продължава да подкрепя изцяло идеята, като декларира, че е възможно да отпусне допълнителни средства към вече преведените на община Шумен 25 000 лв.
 
ШУМ.БГ