Проект на нов закрит плувен басейн бе представен на пресконференция днес в Шумен. На презентацията присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов, заместниците му, спортни деятели и целият екип от проектанти и архитекти от „Ан Инвест 1“ ЕООД..

Басейнът ще бъде северно от настоящия общински открит басейн „Аква свят“ с лице към бул. „Ришки проход“. 

Басейните всъщност ще бъдат два – голям и малък. Големият ще е с размер 33,3 на 25 метра. Той ще с дълбочина 2 метра и ще е подходящ за всички плувни спортове и водна топка. 

Малкият басейн ще е предназначен за деца. Той ще е с размер 16х12,5 метра и дълбочина  от 0,85 до 1,25 м. 

„Постарали сме се да представим нещо модерно, басейн който ще се ползва не само от спортистите по плувни спортове, но и от деца, които имат нужда от лечение на определени заболявания“, каза кметът Любомир Христов. 

Пред басейна ще има паркинг с 29 паркоместа, Вътре пък ще има трибуна със 140 седалки за зрители. 

На покрива ще има слънчеви панели, които ще помагат за отопляването на водата. Водата ще може да се загрява до температури 28 градуса на големия и 32 на малкия. Двата ще имат отделни системи за филтрация и за автоматично третиране с химикали. 

Кметът Христов обясни, че по предварителни сметки басейнът ще струва около 9 млн. лв. Парите ще са от бюджета на общината, но ще се търси и допълнително финансиране. 

„Започваме да подготвяме обществената поръчка. Решихме да започнем със собствени средства, но ще ходим да говорим и с министерството на младежта и спорта. Вярвам, че до средата на следващата година басейнът ще бъда завършен“, каза кметът.

ШУМ.БГ