Трите балтийски държави - Латвия, Естония и Литва, направиха съвместно изявление в събота, в което настояха Германия да покаже лидерството си и за изпрати бойни танкове в Украйна, съобщи Ройтерс.

"Ние, външните министри на Естония, Латвия и Литва, призоваваме Германия да осигури танкове "Леопард" на Украйна сега." Това написа външният министър на Латвия Едгарс Ринкевичс в Туитър.

Този текст си появи и в профилите на колегите му Урмас Рейнсалу от Естония и Габриелиус Ландсбергис от Литва. 


"Това е необходимо, за да се спре руската агресия, да се помогне на Украйна и да се възстанови бързо мира в Европа. Германия, като водеща европейска сила, има специални отговорности в това отношение", се казва още в изявлението.

Позицията на тримата министри дойде ден след като Берлин и западните съюзници не постигнаха съгласие дали Германия ще изпрати два "Леопард"-а на Украйна или да даде позволение на други държави да даде танкове.

Новият военен министър на Германия Борис Писториус заяви в събота, че възнамерява да посети Украйна възможно най-скоро, като добави, че Берлин е в постоянен диалог за танковете със САЩ и други международни партньори.

ClubZ