Швеция не трябва да очаква подкрепата на Турция за членството си в НАТО след протеста в Стокхолм през уикенда, на който бе изгорен Коранът, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

"Онези, които допускат подобно богохулство пред нашето посолство (в Стокхолм), не могат повече да очакват нашата подкрепа за членството си в НАТО", заяви Ердоган в реч след заседание на правителството, информира БТА.

Протестите в Стокхолм в събота срещу Турция и кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, по време на които беше запален екземпляр на Корана, засилиха напрежението с Турция, от чиято подкрепа Швеция се нуждае, за да влезе във военния алианс.

Ердоган критикува Швеция и за прокюрдските протести, на които демонстранти развяваха знамена на различни кюрдски групировки, включително на Кюрдската работническа партия (ПКК), която от десетилетия води въоръжена борба срещу Турция, предаде Асошиейтед прес.

ПКК е смятана за терористична групировка в Турция, Европейския съюз и Съединените щати, но нейните символи не са забранени в Швеция.

"Значи вие ще оставите терористичните организации да вилнеят и след това ще очаквате нашата подкрепа за влизането ви в НАТО?! Това няма да се случи", каза Ердоган, визирайки кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към военния съюз.

Той заяви, че ако Швеция не прояви уважение към Турция и мюсюлманите, тогава "няма да получи никаква подкрепа от нас по въпроса за НАТО".

/ dir.bg