Немският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че вече може да бъде започнато обучението на украинските сили да използват немските танкове Leopard.


Кремъл предупреди, че украинският народ ще страда, ако Западът изпрати танкове
Писториус съобщи, че очаква в близко бъдеще да бъде взето решение за доставка на тези танкове на Киев.

"При текущата инвентаризация ще бъдат разгледани въпроси като попълването, поддръжката, ремонта и доставката на оръжейни системи при евентуално разгръщане. Сега се подготвяме за всичко това. А в случай на положително решение ще можем да действаме много бързо", каза Писториус.

Той насърчи страните партньори, които разполагат с Leopard, да започнат обучение на украинските сили за работа с тях. Писториус заяви: "Когато това е възможно и има желание за това, няма проблем, няма да пречим. Но, разбира се, ние самите можем да направим това едва след като вземем решение как да се постъпим "Леопард"-ите".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства думите на Писториус, като подчерта, че след като бъде взето решение за доставка на бойните танкове, ще е необходимо известно време, за да бъдат "подготвени и обучени украинските войници да ги използват".

Писториус също така подчерта, че не е съгласен с твърденията, че страната му е откъсната от останалите държави членки на НАТО, защото продължава да се противопоставя на изпращането на бойни танкове в Украйна.

В същото време стана известно, че Полша официално е поискала разрешение от Германия да предаде своите танкове Leopard 2 на Украйна, съобщи полският министър на отбраната Мариуш Блашчак.

Призовавам също така германската страна да се присъедини към коалицията от държави, подкрепящи Украйна, с танкове "Леопард 2". Това е нашата обща кауза, защото сигурността на цяла Европа е заложена на карта!", написа Мариуш Блашчак в Twitter.


Ден по-рано, в понеделник, полските власти обещаха да отправят официално искане до Германия и да поискат от Берлин да одобри прехвърлянето на притежаваните от страната танкове Leopard 2 в Украйна.

Варшава отдавна отправя тези призиви към Берлин, производителя на тези танкове, да даде своето одобрение, както изискват правилата на НАТО за трансфер на оръжия.

Полските власти и други съюзници се надяваха, че въпросът ще бъде решен на редовната среща на контактната група в Рамщайн миналия петък, но Берлин отново не даде положителен отговор.

Въпреки че това е първото официално искане на Варшава, то има по-скоро символично значение. Полският министър-председател Матеуш Моравиецки заяви в понеделник, че Варшава може да действа по свое усмотрение относно тези бойни машини.

През миналия уикенд Моравецки също така заяви, че Полша възнамерява да сформира коалиция от държави от НАТО, които също разполагат с танкове Leopard 2 и са готови да ги предадат на Киев без одобрението на Берлин.

Дир.бг