Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) осъди днес Русия за подлагане на мъчения на правозащитник, задържан в Чечения, предаде Франс прес.

Според съда в Страсбург Руслан Кутаев бил бит и хвърлен в затвора поради "скрити мотиви".

Политик и правозащитник, Кутаев организирал през 2014 г. конференция в Чечения без разрешението на ръководителя на руската република Рамзан Кадиров, а след това отказал да се срещне с него. Той бил задържан малко след това, официално - по обвинения в притежание на наркотици.

Кутаев твърди, че е бил бит и са му пускали ток, за да изтръгнат признания от него. Впоследствие той бил осъден на четири години затвор.

В решението си ЕСПЧ пише, че обвиненията срещу Кутаев в притежание на наркотици не са били "нито обосновани, нито правдоподобни". При това самият Кадиров заявил, че правозащитникът е задържан за организирането на въпросната конференция.

Съдът в Страсбург постанови, че Русия трябва да плати на Кутаев обезщетение в размер на 52 000 евро за нарушаване на чл. 3 и чл. 6 от Европейската конвенция за правата на човека, които съответно забраняват мъченията и предвиждат право на справедлив процес.

Съвсем не е сигурно обаче дали Русия ще изпълни решението, отбелязва АФП. Страната излезе от Съвета на Европа през март миналата година - месец след като нахлу в съседна Украйна. Поне на теория обаче решенията на съда в Страсбург за деяния, извършени до 16 септември 2022 г., са задължителни за нея. Самата Русия обаче каза, че не се смята за обвързана с решения, постановени след 15 март миналата година.

БТА