Български гражданин е признат за виновен от 12-членно федерално жури в щата Флорида, САЩ за това, че е участвал в престъпна група за рекламиране на визуални изображения на непълнолетни, показващи явно сексуално поведение, както и за тяхното разпространение, съобщиха от прокуратурата. Предстои през април т.г. съдията да се произнесе за размера на наказанието, което според местните закони е от 15 до 50 години затвор.


Според доказателствата, представени в процеса, 49-годишният Пламен Георгиев Велинов бил администратор на интернет сайт, генериращ порнографско съдържание с участието на малолетни и непълнолетни лица. Започвайки около 2006 г. и продължавайки до 2019 г., Велинов избирал деца, които да бъдат представени на сайта, редактирал изображенията и видеоклипове, общувал с клиенти, определял цени за видеоклипове, активирал нови уебсайтове и създавал рекламни банери, пише в съобщението на Министерство на правосъдието на САЩ по случая. 

Членовете на базирания в САЩ интернет бизнес примамвали момчета и момичета под 18-годишна възраст, включително и малолетни, за да ги използват като "детски модели". На сайта били качени над 4,6 млн. изображения, снимки и видеоклипове с деца, някои на видима възраст между 6 и 10 години, заснети в сексуални и провокативни пози. Жертвите били предимно от Украйна, Молдова и други държави от Източна Европа.

Абонати и потребители на уебсайтовете са били граждани от над 100 държави, включително и България. Част от съдържанието било общодостъпно, но се предлагал и платен абонамент. В резултат били генерирани приходи от близо 9,5 млн. долара, като по банкови сметки на българина са преведени 434 000 долара. За легализирането на финансовите средства участниците в престъпната група са регистрирали фиктивна компания за търговия с бижута.

Българинът е задържан през ноември 2021 г. в България в хода на международна операция срещу разпространението на детска порнография с участието на Министерство на правосъдието на САЩ и Департамента по вътрешна сигурност на САЩ. По искане на американските власти той е екстрадиран в САЩ, където е разследван за извършените престъпления заедно с още петима души.

В хода на наказателния процес (на 19 януари 2023 г). във връзка с процесуалните действия, извършени на територията на България, и оказаната правна помощ е изслушан следователят от НСлС Чавдар Ангелов. От българска страна в разследването участва и Светослав Василев, ръководител на отдел "Киберпрестъпления" в НСлС.

В съобщение на Министерството на правосъдието на САЩ се изтъква доброто сътрудничество и приноса на следователите от НСлС и прокурорите от ВКП, както и на властите в Нидерландия, за успешното разкриване на мрежата за разпространение на порнографско съдържание с деца в интернет и изправянето пред правосъдието на участниците в престъпната група.

В средата на ноември 2022 г., при акция на прокуратурата и МВР срещу разпространението на порнографски материали с участието на деца бяха задържани 13 души. Сред тях има пилот от гражданската авиация, айти специалисти, мотокарист, общ работник, шлосер, автомонтьор, оценител на недвижими имоти.

Dir.bg