Канцлерът на Австрия Карл Нехамер призова публично ЕС да финансира изграждането на ограда на стойност 2 млрд. евро по българо-турската граница, където все повече мигранти преминават в ЕС. Предложението бе повторено от австрийския постоянен представител по време на срещата на посланиците на ЕС в сряда.

Темата ще бъде включена в дневния ред на започващата днес неформална среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС в Стокхолм. Тя ще бъде председателствана от шведския министър на правосъдието Гунар Стрьомер и от министъра на миграцията Мария Малмер Стенергард, става ясно от публикуваната на сайта на Съвета на ЕС информация. Другите теми ще бъдат борбата с организираната престъпност и агресията на Русия срещу Украйна.

Срещата ще се състои на 26 и 27 януари, като първият ден ще бъде посветен на вътрешните работи, а вторият - на въпросите, свързани с правосъдието.

На 26 януари министрите на миграцията ще разгледат политиката на връщане, включително сътрудничеството с трети държави. Те ще обсъдят и как да се осигури ефективен подход на цялото правителство за посрещане на миграционните предизвикателства.

Министрите на вътрешните работи, от своя страна, ще обменят мнения относно необходимостта от достъп до данни, електронни доказателства и информация за съдебни и правоприлагащи цели в цифровата ера.

На 27 януари министрите на правосъдието ще обменят мнения относно ролята на Евроюст в подкрепа на координацията на разследванията от страна на националните органи, както и относно нов инструмент за прехвърляне на наказателни производства.

Столиците настояват за по-строг подход и по-голяма подкрепа от страна на ЕС за овладяване на рязкото увеличаване на незаконната миграция, но някои предложения ще поставят председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен в особено сложна ситуация.

Лидерите на ЕС ще обсъдят начините за овладяване на неотдавнашния миграционен поток на срещата си на върха от 9 до 10 февруари. По време на днешната среща в Стокхолм министрите на вътрешните работи ще направят първи опит да очертаят кръга на реформата на ЕС в областта на миграцията. /БГНЕС