НАТО и Израел ще обсъдят утре възможностите за по-тясно сътрудничество в областта на отбраната и сигурността. Утре за пръв път израелски президент ще участва в заседание на Северноатлантическия съвет, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, след като посрещна в централата на алианса в Брюксел израелския държавен глава Ицхак Херцог.

Това е историческо посещение, посочи Столтенберг. Той отбеляза, че НАТО и Израел от 30 години работят заедно, включително в областите на науката, противодействието на тероризма и пресичането на разпространението на оръжия за масово поразяване. Предстои да задълбочим сътрудничеството, включително в областта на новите технологии и подкрепата за Украйна, добави генералният секретар.

По думите на Столтенберг Русия междувременно взаимодейства с авторитарни режими, сред които посочи Китай и Северна Корея. Той добави, че Техеран предоставя на Москва оръжие за въздушните удари в Украйна, с които се поразяват болници, училища и друга ключова гражданска инфраструктура.

Президентът Херцог отбеляза, че неговата страна осигурява помощ за Киев. Той подкрепи налагането на санкции срещу Иран и поясни, че Техеран е заплаха за стабилността в Близкия изток, но и за Европа - с разпространяването на оръжия, както и с нестихващия стремеж за придобиване на атомна бомба.

Херцог призова за действия от страна на международната общност и НАТО по тези въпроси. Той съобщи, че тази година Израел и НАТО ще подпишат споразумение за продължаване и задълбочаване на общото сътрудничество./БТА