Членството на Сърбия в Европейския съюз се подкрепя от 43 процента от гражданите, една трета е против, а необходимите за членство реформи се подкрепят от две трети от гражданите, сочи ново проучване на общественото мнение, проведено от министерството за европейска интеграция, съобщи Бета. 

Ако утре бъде организиран референдум с въпроса "Подкрепяте ли членството на Сърбия в ЕС?", 43 процента от гражданите на Сърбия биха гласували "за", 32 процента "против", а изобщо не биха гласували 13 процента. Колебаещите се как да гласуват са 12 процента не знаят какво биха отговорили на този въпрос.

Това показват резултатите от най-новото проучване на общественото мнение "Европейска ориентация на гражданите на Сърбия".

На въпрос за безвъзмездната помощ за развитие на Сърбия от 2000 година до днес, 28 процента от анкетираните заявяват, че ЕС е най-големият дарител на Сърбия, а съюзът е следван от Китай, Русия и Норвегия. 38 на сто от анкетираните смятат, че държавата и те лично биха имали полза от членството в ЕС. От друга страна 21 процента са на мнение, че местното земеделие най-много ще изгуби от влизането на Сърбия в ЕС.

В проучването са участвали 1050 анкетирани над 18-годишна възраст на територията на Сърбия, без Косово, според стандарта на Евробарометър, съобщи министерството за европейска интеграция в Белград. /БТА