Поне седем души са убити при предполагаемо терористично нападение в Ерусалим и други 10 са ранени, съобщи израелската полиция. Някои израелски медии говорят за поне осем жертви.


Нападателят е застрелян от силите за сигурност, докато се е опитвал да избяга с автомобил. Според израелския "Канал 13" извършителят е разпознат като Фади Айяш от Шуафат, предимно палестински район на Източен Ерусалим, и е познат на израелската полиция с връзките с ислямисткото движение "Хамас".


Инцидентът е станал в предградието Неве Яаков в Източен Ерусалим, като стрелбата е открита пред местната синагога, докато хората са я напускали след петъчна служба за началото на Шабат.


Сред ранените с опасност за живота е 70-годишна жена.


Според израелски медии след новината за нападението в Дженин и други населени предимно с араби градове в страната е имало фойерверки и тържества.


Оръжие, което според израелската полиция е било използвано в нападението тази вечер.
Оръжие, което според израелската полиция е било използвано в нападението тази вечер.


Междувременно говорител на терористичната групировка "Ислямски джихад" - с която Израел бе в конфликт миналото лято и която обстрелваше с ракети в Газа - благослови "операцията в Ал Кудс (Ерусалим - бел. ред.)" и обясни, че тя била в отговор на нападението в Дженин.


След няколко дни в страната пристига държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който призова да се понижи напрежението. Ескалацията е свързана с рейд на израелските сили в бежански лагер край Дженин, при което бяха убити поне 9 души - членове на "Ислямски джихад" и двама цивилни.


Подкрепяната от Иран "Ислямски джихад" отвърна с изстрелване на ракети от ивиата Газа срещу Израел, а израелската армия бомбардира със самолети. След петъчните молитви от джамиите започнаха шествия сред призиви на организацията за джихад, съобщава "Ройтерс".

Дневник