Най-малко двама души са загинали, а други 307 са ранени при земетресение с магнитуд 5,7, което разтърси иранската провинция Западен Азербайджан в събота, съобщава ТАСС, цитирайки данни на иранската агенция ИСНА.

Агенцията се позовава на Организацията на Червения полумесец и Моджтаб Халиди от Организацията за бърза помощ.

Според тях са ранени 307 души, от които 300 в град Хой и седем в град Селмас. Халиди заяви пред агенцията, че "по първоначални данни в резултат на това земетресение са загинали двама души".

Той отбеляза също, че в засегнатите райони са изпратени екипи за бързо реагиране. В болниците в провинцията са разположени около 500 допълнителни легла поради големия брой повиквания в медицинските центрове. Обмисля се създаването на полева болница.

Иранската информационна агенция ИРНА съобщи, че трусът е станал в 21.44 часа местно време. Според Иранския сеизмологичен център магнитудът му е бил 5,9 по Рихтер, а дълбочината - 7 километра.

Според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център земетресението е било с магнитуд 5,7 и на дълбочина 43 километра, посочва ТАСС. Епицентърът му е бил на 23 км югоизточно от град Хой, в който живеят 175 000 души.

Трусът е усетен в много райони на провинция Западен Азарбайджан, което е предизвикало безпокойство сред жителите, както и в няколко града, включително столицата Табриз, в съседната провинция Източен Азарбейджан.

По данни на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център земетресението е било усетено и в Турция, Ирак, Армения и Република Азербайджан.

Дир.бг