Страните членки на ЕС да съчетаят адекватно подпомагане на доходите чрез обезщетения за минимален доход и други съпътстващи парични обезщетения, както и компенсации в натура, и като дават ефективен достъп до услуги за подпомагане и основни услуги.

Това гласи препоръка, приета днес от Съвета на ЕС. Тя е за адекватен минимален доход.

На държавите се препоръчва също да определят равнището на минималния доход чрез прозрачна и надеждна методика в съответствие с националното право и с участието на съответните заинтересовани страни. Трябва да бъдат взети предвид цялостните източници на доходи, специфичните нужди и неравностойното положение на домакинствата, доходите на ниско платен работник или на работещ на минимална работна заплата, жизненият стандарт и покупателната способност, както и равнищата на цените и свързаните с тях промени.

Същевременно Съветът препоръчва да се осигури възможността за подаване на искане минималният доход да се предоставя на отделни членове на домакинството. Целта в случая е насърчаване на равенството между половете, сигурността на доходите и икономическата независимост на жените, младите хора и хората с увреждания,

На страните членки се препоръчва още да постигнат постепенно адекватното равнище на подпомагане на доходите най-късно до 2030 г. Държавите трябва редовно да преразглеждат и когато е уместно – да коригират равнището на минималния доход.

Клуб 'Z'