Манипулативни практики са установени при проверки в 148 от общо 399 онлайн магазина за търговия на дребно, съобщи Европейската комисия.

Мащабната проверка е извършена в държавите от мрежата за сътрудничество в областта на защитата на потребителите (СОЗП). Това са 23 членки на ЕС (сред тях е и България), а също така Исландия и Норвегия.

Проверени са онлайн магазини, които продават стоки, вариращи от текстил до електронни уреди. Проверката е била насочена и към три специфични вида манипулативни практики, за които е известно, че често подтикват потребителите да правят избор, който може да не е в техен интерес - т.нар. „тъмни модели“. Това включва:

• Фалшиви таймери за броене;

• Уеб интерфейси, предназначени да насочват потребителите към покупки, абонаменти или друг избор;

• Скрита информация.

148 сайта използват поне един от тези три тъмни модела, става ясно от разследването.

Какво установи проверката.

42 уебсайта са използвали фалшиви таймери за броене със срокове за закупуване на конкретни продукти;

54 уебсайта са насочили потребителите към определен избор - от абонаменти до по-скъпи продукти или възможности за доставка. Сайтовете са го направили чрез своя визуален дизайн или избор на език;

70 уебсайта са скрили важна информация или са я направили не толкова видима за потребителите. Това е например информация, свързана с разходите за доставка, състава на продуктите или наличието на по-евтин вариант. 23 уебсайта са скрили информация с цел манипулиране на потребителите да сключат абонамент.

Проверени са и приложенията на 102 от проверените уебсайтове, 27 от които също са използвали поне една от трите категории тъмни модели.

"Извършената от нас проверка показва, че почти 40% от уебсайтовете за онлайн пазаруване разчитат на манипулативни практики, за да се възползват от уязвимостите на потребителите или да ги подмамят. Това поведение е очевидно погрешно и е в разрез със защитата на потребителите", коментира еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Той припомни, че ЕК вече разполага със задължителни инструменти за справяне с такива проблеми.

"Призовавам националните органи да използват капацитета си за правоприлагане, за да предприемат съответни действия и да се борят с тези практики. Успоредно с това Комисията преразглежда цялото законодателство за защита на потребителите, за да се гарантира, че то е подходящо за цифровата ера, включително за да се прецени дали тъмните модели са обхванати по подходящ начин", допълни Рейндерс.

Клуб 'Z'