Министърът на външните работи на Египет Самех Шукри заминава за Москва, за да обсъди развитието на двустранните отношения, съобщи говорителят на египетското външно ведомство Ахмед Абу Зейд, цитиран от в. "Ал Ахрам".

Шукри отпътува часове след срещата си държавния секретар на Съединените щати Антъни Блинкън, чието двудневно посещение в Кайро постави начало на обиколката му в Близкия изток. По време на визитата си Блинкън проведе разговор и с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси по значими за региона теми.

В Русия Самех Шукри се очаква да се срещне с колегата си Сергей Лавров, с вицепремиера и министър на индустрията и търговията Денис Мантуров и със секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев. Двете страни ще обменят мнения по редица международни и регионални въпроси от общ интерес, включително руско-украинския конфликт и последиците от него, уточни Зейд.

През юли миналата година Лавров се срещна с Шукри в Кайро по време на обиколката си в Африка.

По-рано, през април, кризисна група за конфликта в Украйна на Лигата на арабските държави се срещна с руския външен министър Сергей Лавров в Москва и с украинския външен министър Дмитро Кулеба във Варшава, за да потърси възможности за край на войната чрез дипломатически решения. Групата включваше делегати от Египет, Йордания, Алжир, Ирак, Судан и Обединените арабски емирства./БТА