Омбудсманът Диана Ковачева излезе със становище, в което изказа сериозни опасения, че  предложените по-високи цени на ВиК услугите в Шумен ще натоварят много семейните бюджети на хората, но същевременно няма никаква гаранция за подобряване качеството на услугата. 

Повод за становището на проф. Ковачева е предстоящото заседание на ВиК асоциацията, предвидено да се проведе на 15 февруари 2023 г., именно за съгласуването на бизнес-плана на ВиК - Шумен за регулаторен период 2022 г. - 2026 г.

Омбудсманът подчертава, че от години следи казуса с водоснабдяването в Шумен и региона и припомня, че за решаване на проблемите с качеството и цената на водата в района е отправяла редица препоръки до министъра на регионалното развитие и благоустройството, до министъра на околната среда и водите, до председателя на Асоциацията по ВиК на обособена територия, обслужвана от ВиК Шумен, но въпреки това ВиК услугата продължава да не отговаря на изискванията за качество.

„В Годишния доклад и сравнителен анализ на ВиК сектора за 2021 г. на КЕВР е посочено, че ВиК - Шумен изпълнява само 11 от всичките 30 показатели за качество. Пълно неизпълнение има по показателите: качество на питейната вода в големи и малки зони; общи загуби във водоснабдителната система; налягане във водоснабдителната система; аварии по канализационната мрежа; събираемост на вземанията; ефективност на изграждане на водомерното стопанство; ефективност на привеждане на водомерите в годност и други“, пише Диана Ковачева.

Тя допълва още, че от публикувания проект на бизнес плана за 2022 г. - 2026 г. на ВиК-Шумен, ясно се вижда, че общите загуби във водоснабдителната система през 2026 г. са с прогноза да бъдат в размер на 71,22%, при заложена индивидуална цел за същата година в размер на 66,20% - съгласно Решение на КЕВР от 28 май 2021 г.

„Едновременно с това е прогнозирано съществено увеличение на комплексната цена на ВиК услугите, като за 2023 г. е планирано тя да бъде в размер на 5,25 лв./куб.м (с ДДС) или 53% завишение в сравнение с действащата. В същото време средномесечните доходи на едно лице от домакинство са прогнозирани да се повишат с 8,59 %, а за 2026 г. - 5,74 лв./куб.м (с ДДС), което представлява увеличение спрямо действащата цена с 68,33%. За същия период средномесечните доходи на едно лице от домакинство са прогнозирани  да бъдат повишени с 20,21%“, пише омбудсманът.

Диана Ковачева е изпратила становището си до председателя на Общинския съвет в Шумен Ася Аспарухова и иска да бъде направен пълен и обстоен преглед на бизнес плана на ВиК-Шумен за 2022 г. -2026 г., а целта е да се вземе справедливо решение в полза на хората.

ШУМ.БГ