Министрите на отбраната на САЩ и Южна Корея се споразумяха днес двете страни да увеличат съвместните военни учения, както и да си сътрудничат по-активно за противодействие на севернокорейската ядрена заплаха и за предотвратяване на война на Корейския полуостров, предаде Ройтерс.

Сеул е ключов съюзник на Вашингтон. Южна Корея разчита за своята защита на Съединените щати и особено на ядрения им арсенал.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин се срещна днес в Сеул с южнокорейския си колега И Джон-суп след ежегодните им разговори за сигурността през ноември във Вашингтон. Той ще се срещне още с президента Юн Сук-йол, след което ще отпътува за Филипините.

Северна Корея, която разполага с ядрени оръжия, изстреля миналата година множество ракети, включително междуконтинентални балистични ракети, способни да достигнат континенталната част на Съединените щати. Вашингтон и Сеул предупредиха, че е възможно Пхенян да подготвя първия си ядрен опит от 2017 г., отбелязва Ройтерс.

Заради нарастващата заплаха от страна на Северна Корея някои политици и експерти в Южна Корея започнаха да говорят за връщане на американските стратегически ядрени оръжия или дори за южнокорейска ядрена програма. Представители на властите в Сеул обаче отрекоха подобна възможност. 

В общо изявление министрите на отбраната на САЩ и Южна Корея казаха днес, че са се споразумели да засилят обмена на информация и за съвместно планиране. Двамата са се договорили също да "повишат равнището и да увеличат мащаба" на тазгодишните съвместни военни учения, като Съединените щати разположат в района повече стратегически оръжия, например самолетоносачи и бомбардировачи.

Повече от 28 500 американски войски са базирани в Южна Корея - наследство от Корейската война в периода 1950-1953 г., която завърши с примирие и все още няма подписан мирен договор. /БТА