Ирански съд осъди млада двойка на над 10 години затвор, защото танцувала пред един от основните монументи в Техеран - кулата "Азади". Танцът бил заснет с мобилен телефон и кадрите от него били качени в интернет, предаде Франс прес, цитирана от БТА.


Видеото се завъртя бързо в социалните мрежи и се превърна в един от символите на протеста срещу иранския режим.

Осъдените са Астияз Хагхигхи и годеникът й Амир Мохамад Ахмади. Двамата са на около 20 години, разказват ирански правозащитници. Те са били заснети да танцуват пред кулата "Азади" в иранската столица, наричана Вратата на Техеран. Били са арестувани заради видеото с романтичния танц през ноември.

По време на танца Астияз не е носела хиджаб, като по този начин се е противопоставила на строгите правила за облекло в Иран. В страната освен това жените нямат право да танцуват на публични места.


Базираната в САЩ неправителствена организация "Новинарска агенция на правозащитните активисти" каза, че двойката е била съдена от революционен съд в Техеран. Младежите са получили по 10 години половина затвор. Наложена им е била и забрана да използват интернет, и да напускат Иран. Двойката, която е доста популярна в "Инстаграм" е била призната за виновна по обвинения за публично насърчаване към разврат и проституция, както и заради събиране, което е целяло да наруши правилата за национална сигурност.

Двойката е била лишена от правото да има адвокати по време на делото. Опитите за освобождаване на младежите под гаранция по време на съдебното производство са били отхвърлени.

Монументът, пред който е танцувала двойката - футуристичната гигантска кула "Азади" (в превод от фарси - свобода), се смята за една от водещите туристически атракции в иранската столица. Тя бе открита при властването на последния шах на Иран Мохамед Реза Пахлави (1941-1979 г.) в началото на 70-те години на миналия век и беше известна по онова време като "Кулата Шахиад" (в превод: В памет на шаха). След създаването на Ислямската република кулата беше прекръстена.

Дир.бг