Бивш наемник от" "Вагнер" твърди в ексклузивно интервю за CNN, че бруталността, на която е бил свидетел в Украйна, в крайна сметка го е подтикнала да дезертира.

Бойците на "Вагнер" често са били изпращани в битка с малко указания и отношението на компанията към новобранците е било безмилостно, разказва Андрей Медведев пред Андерсън Купър от столицата на Норвегия Осло, където той потърси убежище, след като пресече арктическата граница на страната с Русия.

"Те събираха онези, които не искаха да се бият, и ги застрелваха пред новодошлите", твърди той. "Доведоха двама затворници, които отказаха да се бият, и ги застреляха пред всички и ги заровиха направо в окопите, които бяха изкопани от стажантите."

26-годишният мъж, който казва, че преди е служил в руската армия и се е присъединил към "Вагнер" като доброволец. Той премина в Украйна по-малко от 10 дни след подписването на договора си през юли 2022 г., като служи близо до Бахмут, фронтовия град в Донецка област. Групата наемници се очертава като ключов играч в нахлуването на Русия в Украйна.

Медведев твърди, че е докладвал директно на основателите на групата Дмитрий Уткин и руския олигарх Евгений Пригожин.

Той нарича Пригожин "дявола". "Ако беше руски герой, щеше да вземе пистолет и да избяга с войниците", твърди Медведев.

Пригожин по-рано потвърди, че Медведев е служил в неговата рота и каза, че той "трябвало да бъде съден за опит за малтретиране на затворници".

Медведев казва пред CNN, че не иска да коментира какво е направил самият той, докато се е бил в Украйна.

"На "Вагнер" му липсваше тактическа стратегия, а войските измисляха планове в движение", разказва Медведев. "Изобщо нямаше истинска тактика. Просто получихме заповеди за позицията на противника… Нямаше категорични заповеди как трябва да се държим. Просто планирахме как ще го направим, стъпка по стъпка. Кой ще открива огън, какви смени ще имаме… Как ще стане, това си е наш проблем."

Медведев говори пред CNN от Осло, след като пресече границата на страната при дръзко дезертиране, в което едва не бе убит от куршумите на руските сили. Той прекосява Норвегия през ледено езеро, използвайки бял камуфлаж, за да се слее с обстановката.

На шестия ден от разполагането си в Украйна мъжът вече е знаел, че не иска да се връща втори път, след като е бил свидетел на превръщането на войски в пушечно месо.

Той започва с 10 души под негово командване, число, което се увеличава, след като е позволено и затворниците да се присъединят, твърди той. "Имаше още трупове и още, и още хора, които влизаха. В крайна сметка имах много хора под мое командване", казва той. "Не можах да преброя колко. Те бяха в постоянна циркулация. Мъртви тела, още затворници, още мъртви тела, още затворници."

На затворниците, които са се записали, е казано, че семействата им ще получат изплащане от пет милиона рубли (71 000 долара), ако загинат във войната. Но в действителност "никой не искаше да плаща толкова пари", твърди Медведев. По думите му много руснаци, загинали в битки в Украйна, са "току-що обявени за изчезнали".

В на моменти емоционално интервю Медведев обяснява, че е видял смелост и от двете страни във войната.

"Знаете ли, видях смелост и от двете страни, и от украинската страна, и нашите момчета също… Просто искам да знаят това", казва той и добавя, че сега иска да сподели историята си, за да помогне за изправянето на Пригожин и руския президент Владимир Путин пред правосъдието.

"Рано или късно пропагандата в Русия ще спре да работи, хората ще се надигнат и всички наши лидери... ще бъдат грабнати и ще се появи нов лидер", заявява Медведев.

"Вагнер" често се описва като негласните войски на Путин. Тя разшири отпечатъка си в световен мащаб от създаването си през 2014 г. и е обвинена във военни престъпления в Африка, Сирия и Украйна.

На въпрос дали се страхува от съдбата, сполетяла друг дезертьор от "Вагнер", Евгений Нужин, който беше убит пред камера с чук, Медведев твърди, че смъртта на Нужин го е насърчила да напусне.

"Просто бих казал, че ме направи по-смел, по-решен да напусна", заявява той.

Днес.бг