Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел осъди нападението срещу Християн Пендиков в Охрид миналата седмица, съобщи БТА.


Борел направи изявление преди срещата си във вторник в Брюксел с външния министър на Северна Македония Буяр Османи, който в момента председателства Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).


"Уверен съм, че виновните ще бъдат изправени пред правосъдието", заяви Борел и предупреди, че "неприемливи изказвания от политици националисти, с които се насажда омраза и се подстрекава към насилие" могат да задълбочат напрежението между София и Скопие.


По-рано във вторник Държавният департамент на САЩ също излезе с позиция, в която България и Северна Македония се призовават да понижат тона помежду си и да решат двустранните спорове.


"Радвам се, че процесът по присъединяването на Северна Македония към ЕС напредва. Затова винаги съм загрижен, когато се появяват ненужни трудности. Напоследък видяхме нарастване на напрежението между Северна Македония и България с неприемливи инциденти и провокации", заяви Борел.


Той заяви, че осъжда решително всеки призив към насилие и че "съвместната работа за създаване на дух на диалог и взаимно уважение е от съществена важност. Това е европейският начин, така е изграден ЕС", каза първият дипломат на ЕС.


Пендиков, който е секретар на българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид, беше пребит пред заведение в града на 19 януари след спречкване, по време на което е бил атакуван вербално за българския си произход. По инициатива на управляващите в София той беше транспортиран за лечение във Военна болница, където се намира и до момента.


Няколко дни след инцидента правителството извикан за консултации българския посланик в Скопие Ангел Ангелов. Във вторник, Външно министерство съобщи, че той се е върнал в Северна Македония.

Дневник