Две светещи радарни табла, показващи моментната скорост на движение на водачите, бяха монтирани днес на булевард „Симеон Велики“ В Шумен. Решението за тях бе взето след пътния инцидент на 28-ми септември, при който на кръстовището пред “Практикер“ загина 22-годишната Светомира Станчева. 

Двете табла са поставени на около 100 метра от двете страни на кръговото. Радарът в тях измерва скоростта на приближаващите автомобили и, ако тя е над разрешените 50 км/ч, се визуализира намръщено човече. Показва се и измерената скорост. 

По този начин Шумен става четвъртият град с подобни съоръжения след София, Враца и Добрич.  

Двете шуменските радарни табла са италианско производство, притежават сертификати за съответствие на ЕС, обясниха от общината. Покупката им струва общо 7000 лв., по 3 500 за брой. 

Таблата са информативни и не дават възможност за заснемане и санкциониране на нарушителите. Те не са свързани с полицията. Има изследвания обаче, според които превишенията на скоростта в участъците с такива табла падат с до 60%. 

Община Шумен в момента все още проучва възможностите за купуване на полицейска стационарна камера за скорост, която да дари на Областната дирекция на МВР. 

ШУМ.БГ