Европейският съюз ще подпомогне Гърция за модернизирането на железницата й след тежката влакова катастрофа, при която загинаха 57 души заради човешка грешка на началника на гарата в Лариса. Това потвърди председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. По-рано стана ясно, че гръцкото правителство ще търси допълнителни средства от ЕС за спешно модернизиране на железопътната мрежа.

Сблъсъци в Атина заради влаковата катастрофа, премиерът се извини на близките (снимки)
Началникът на гарата в Лариса остава в ареста с тежки обвинения за катастрофата
"Тази сутрин обсъдих с премиера Кириакос Мицотакис допълнителната техническа подкрепа, която ЕС може да предостави на Гърция, за да модернизира своите железници и да подобри тяхната безопасност", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в публикация в "Туитър" днес. Това предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

Фон дер Лайен добави, че "експерти от Европейската комисия и от Агенцията на ЕС за железниците ще посетят тази седмица Атина. Безопасността на железниците е от първостепенно значение."

"Благодарим ви, скъпа Урсула фон дер Лайен, за бързия отговор на нашето искане. Решени сме да мобилизираме всички налични ресурси", каза премиерът Кириакос Мицотакис също в публикация в "Туитър" днес.

"Радваме се, че можем да разчитаме на нашите европейски партньори за съдействие", добави той.

Същевременно служителите от държавния сектор планират протести след най-тежката влакова катастрофа в страната миналата седмица, при която загинаха 57 души, предаде агенция Ройтерс.

Според профсъюзите железопътната мрежа е сериозно засегната поради съкращаване на разходите и недостатъчни инвестиции в резултат на финансовата криза в Гърция от 2010 г. до 2018 г.

Министър-председателят Кириакос Мицотакис призна, че продължилата десетилетия небрежност може да е допринесла за влаковата катастрофа.

"Не можем, не искаме и няма да се скрием зад човешка грешка зад човешка грешка, както каза премиерът", заяви гръцкият правителствен говорител Янис Иконому.

Той посочи, че Мицотакис ще търси допълнителни средства от ЕС за поддържане и спешно модернизиране на съществуващата железопътна мрежа, но в изявлението си Иконому не каза какъв ще бъде размерът на финансирането, което ще търси правителството.

Антиправителствени протести избухнаха в Гърция веднага след влаковата трагедия, включително и стачка на железопътните работници, която доведе до спиране на работата на цялата железница в страната. Към протестните шествия в сряда ще се присъединят и държавни служители, учители и студенти.

В понеделник протестиращите поставиха столове с червени карамфили пред Министерството на транспорта и държаха плакати с надписи "Нашият живот има значение" и "Убийци".

Синдикатите на железопътните работници и машинистите удължиха стачките поне до сряда, заявявайки, че системите за безопасност в страната от години са недостатъчни.

Екипите, които работят на мястото на тежката влакова катастрофа в Северна Гърция, вече разчистиха от релсите и последните останки след смъртоносния удар между пътнически и товарен влак на 28 февруари, при който загинаха 57 души, съобщава Асошиейтед прес.

Тежка строителна техника беше използвана за преместване на частите от разбитите вагони в Темпе, на 375 км северно от Атина.

59-годишният началник на гарата в централния град Лариса беше обвинен в убийство по непредпазливост и беше задържан под стража късно снощи в очакване на съдебен процес.

Властите заявиха, че 56 от 57-те жертви вече са идентифицирани. Агенция АНА-МПА съобщи днес, че е установено, че една от жертвите е 33-мъж от Бангладеш, който от 10 години живеел и работел в Гърция. Дванадесет души остават в болница с наранявания, като състоянието на петима от тях е тежко.

Дир.бг