Номинирането на лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу за кандидат за президентските избори в Турция е водеща тема за турския печат днес.

„Кризата е преодоляна, кандидатът бе обявен“ („Евренсел“), „И кандидатът на народа е Кълъчдароглу“ („Джумхуриет“), „Общият кандидат е Кълъчдатоглу“ („Карар“), „Акшернер отново е на масата, кандидат е г-н Кемал“ („Миллиет“). Това са някои от заглавията на първа страница на редица от турските вестници тази сутрин.

Уважаемият Кемал Кълъчдароглу е кандидатът ни за изборите, съобщи снощи 81-годишният Темел Карамоллаолу, лидер на Партията на щастието, пред централата на формацията си, пред която се бяха събрали много турски граждани. Той обяви решението след заседанието на т.нар. опозиционна "шесторна маса" в централата на неговата партия.

„Политическа буря в Анкара. Акшенер се върна на масата и бе договорена „осморна формула“, коментира в. „Поста“.

След 72-часова криза и интензивни преговори между шестимата опозиционни лидери алиансът обяви председателя на НРП Кемал Кълъчдароглу за общ кандидат за президент, който ще се изправи срещу държавния глава  Реджеп Тайип Ердоган на изборите, които ще се проведат на 14 май, пишат изданията.

"Като Национален алианс ще управляваме Турция с консултации и консенсус", заяви Кълъчдароглу, обръщайки се пред събралото се множеството пред централата на Партията на щастието. 

Лидерите на шестте опозиционни партии постигнаха съгласие по пътната карта, включваща 12 члена, за "засилена парламентарна система", заяви лидерът на кемалистката формация, като добави, че "по време на прехода към парламентарна система лидерите на другите партии ще бъдат вицепрезиденти".

В документа е посочено, че кметовете на Истанбул и Анкара - Екрем Имамоглу и Мансур Яваш, ще бъдат назначени за вицепрезиденти в момент, в който президентът сметне това за подходящо и те ще имат определени задачи.

Най-накрая Националният алианс обяви кандидата си. За кандидат бе посочен лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу. С връщането на масата на преговорите на Мерал Акшенер кризата бе разрешена. Здравият разум надделя. Турция успя да си поеме спокойно дъх. Изборната надпревара ще бъде между Ердоган и Кълъчдароглу, коментира опозиционният в. „Сьозджу“.

Проправителствените издания пък остро критикуват действията на опозиционния алианс. „Главозамайващ, мръсен пазарлък“ – това е заглавието по темата на в. „Сабах“, а "Йени шафак" пише на първата си страница - „Таен пазарлък, криза, заплахи, шантаж“.

Поредното заседание на опозиционния алианс вчера започна, след като лидерът на „Добра партия“ Мерал Акшенер обяви, че се връща на масата на преговорите след 72-часово оттегляне. Тя предложи кметовете на Анкара и Истанбул да станат вицепрезиденти, ако кандидатът на опозиционния алианс спечели изборите в Турция. Високопоставен представител на НРП заяви малко по-късно, че кемалистката партия приема предложението на Акшенер.

Опозиционният алианс бе формиран първоначално между Кълъчдароглу и Акшенер (която е бивш член на Партията на националистическото действие) след успешното им сътрудничеството им на местните избори през 2019 г., което доведе до големи победи в най-големите турски градове, включително Истанбул и Анкара. 

По-късно в алианса се включиха другите четири партии -  Партията за демокрация и напредък (ДЕВА), Партията на щастието, Демократическата партия и Партията на бъдещето.

БТА