Белгия трябва да поеме инициативата за включване на руската паравоенна организация "Вагнер" в списъка на Европейския съюз на терористичните организации, настояват екопартиите "Зелени" и "Еколо", съобщи белгийската новинарска агенция Белга. Фламандскоезичната и френскоезичната партия предложиха резолюции в Камарата на представителите на белгийския парламент.

Група "Вагнер" действа в Украйна, Сирия, Мали и други държави. "Говорим за безмилостна, изключително жестока организация, която системно не зачита човешките права и законите на войната", каза днес лидерът на "Зелени"- Ваутер де Вринт. "Вагнер" отговаря на критериите за терористична организация и трябва да ѝ се пречи по всеки възможен начин."

"Вагнер" беше призната за международна престъпна организация в САЩ. По-рано тази година Европейският съюз реши да наложи индивидуални санкции на 11 лица и компании свързани с паравоенната организация, включително за сериозни нарушения на човешките права в Судан и Централноафриканската република.

Следвайки примера на Европейския парламент, белгийските Зелени искат да се нанесе удар на руската наемническа армия като цяло, като я добавят в списъка на терористичните организации. Всеки, който оказва финансова или материална подкрепа на организация от списъка извършва престъпление. Всичките 27 страни в ЕС трябва да вземат такова решение по инициатива на някоя от членуващите в съюза страни. /БТА