Румъния ще купи един батальон американски танкове Ейбрамс чрез междуправителствено споразумение със Съединените щати, съобщи началникът на Дирекцията за въоръжението в румънското министерство на отбраната генерал-майор Теодор Инчикаш в интервю за изданието "Обсерваторул милитар", цитирано от телевизия Диджи 24.

"Щабът на сухопътните сили смята, че (танкът Ейбрамс) е най-доброто средство и има своя уникалност в изпълнението на мисиите", посочва той.

Началникът на Дирекцията за въоръжението уточни, че ще бъде изпратено искане до парламента на Румъния за одобряване на покупката на "един батальон танкове Ейбрамс", без да уточни точния брой на бронираните машини, които румънската армия иска да купи и цената на покупката.

Един батальон танкове според стандартите на НАТО обикновено включва 54 бронирани машини, отбелязва телевизията.
 
За сравнение Полша съобщи през януари, че ще купи 116 танка Ейбрамс, а договорът възлиза на 1,4 милиарда долара.

Генерал-майор Теодор Инчикаш посочи още, че в близките дни ще бъде изпратено дo парламента искане за одобрение на покупката на три батальона гъсенични гаубици, както и за гъсенични бойни машини за пехотата, системи за противовъздушна отбрана с малък и много малък обсег и два типа ракети за изтребителите Ф-16.

"Същевременно е на път да влезе за предварително одобрение в парламента нашето искане за покупката на един батальон танкове Ейбрамс и нов пакет за реализиране на морските бойни способности - покупка на подводници, миночистачи и модернизиране на ракетните кораби", посочи той. /БТА